Et tilbakeblikk på 2022 for WorldSkills Norway

Publisert

Fredrik Vehus Skjerve

Elektriker Fredrik Vehus Skjerve under Yrkes-EM 2023 i Salzburg, Østerrike.

Året 2022 har vært et år hvor WorldSkills aktiviteter har begynt å normalisere seg. Hva er mer naturlig enn å se tilbake på årets høydepunkter? Vi har spurt Bjørnar Valstad som er daglig leder i WorldSkills Norway om hva han husker best.

– Hva har vært det morsomste med å være daglig leder i WorldSkills Norway i 2022?

– Det morsomste i år var nok at Fredrik Vehus Skjerve tok bronsemedalje i Yrkes-VM i elektrikerfaget, sier Bjørnar Valstad. Dette var første VM medalje til Norge siden 2015 og første i elektrikerfaget på 11 år! Fredrik er en treningsvillig kar som viser at norske fagarbeidere kan lykkes i internasjonale konkurranser når nødvendig innstilling er på plass og det er vilje til å gjøre treningen som skal til! Fredrik er virkelig et flott forbilde for resten av Yrkeslandslaget og en flott ambassadør for norsk fag- og yrkesopplæring!

Jeg vil også berømme Ingeborg Helene Furuseth som var med på VM i gullsmedfaget og gjorde en hederlig innsats med 14. plass! Å få frem slike forbilder i et lite fag i norsk målestokk er noe som er viktig!

– Yrkeslandslaget skulle delta på VM i Shanghai, men dette ble avlyst på grunn av pandemi. Hvordan har dette påvirket Yrkeslandslagets aktiviteter?

– Våre aktiviteter har ikke vært upåvirket av verdenssituasjonen og Yrkeslandslaget har virkelig fått merket konsekvensene av dette. Det har uten tvil vært et krevende år for utøverne og ekspertene. Gjennom vinteren hadde de forberedt seg god til VM, med samlinger og trening, men så kun tre måneder før mesterskapet ble det avlyst. Det er klart at dette er kjedelig og medfører et motivasjonsfall. Men heldigvis har de fleste muligheten til å være med på EM i Gdansk neste høst. Vi har derfor nå et landslag med veldig motiverte utøvere og eksperter i 17 ulike fag. Første samling var i november, og jeg synes det ser svært lovende ut for 2023!

Yrkeslandslaget 2023 som skal til Yrkes-EM i Polen.

– Fag- og yrkesopplæringens flaggskip Yrkes-NM ble arrangert i Kristiansand etter et opphold på fire år. Hvordan ble mesterskapet?

Jeg vil si at Yrkes-NM 2022 ble en suksess. Jeg vil berømme Agder Fylkeskommune for deres rolle, og jeg vil igjen takke alle bransjene, organisasjonene og skolene som bidro! Yrkes-NM er et stort felles løft. Vi hadde tett på 20 000 besøkende, fikk besøk av statsminister og statssekretærer og ikke minst vi fikk kåret en rekke norske mestere. Tilbakemeldingen tyder på at vi fikk til de festdagene vi ønsket for den norske fag- og yrkesopplæringen.

– Skole-NM kom også i gang i 2022?

– Ja, Skole-NM ble gjennomført i 33 fag i april på 13 ulike videregående skoler. Det var viktig å få mesterskapet opp å stå etter to år med avlysninger. Jeg må berømme skolene for den innsatsen de la ned sammen med sine fylkeskommuner for å få dette opp å stå igjen.

– Jeg synes det er litt spesielt morsomt å få løftet frem noen av de små fagene som er innen yrkesfagene. Og det var kanskje på de konkurransene jeg ble mest imponert over nivået på fagutførelsen. Det er få som tar utdanning innen fag som møbelsnekker og treskjærer, men nivået er høyt, og det er veldig morsomt å se hva de klarer å skape. Skole-NM ble etter mitt syn et vellykket skolemesterskap, hvor det viktigste er å skape mestringsglede hos unge fagutøvere!

– Hva blir viktig fremover?

– For 2023 blir Yrkes-EM i Gdansk i Polen den viktigste begivenheten. Så forberedelser for Yrkeslandslaget blir viktig. I april skal det arrangeres Skole-NM i nesten 40 fag, så det blir nok å holde tak i 2023 også!

– Sånn på slutten av året må jeg samtidig få takke alle som stiller opp for fag- og yrkesopplæringen og ikke minst for alle de som muliggjør våre aktiviteter! Til slutt må jeg bare få ønske en riktig god jul!