Norsk lærling til topps i Europa

Kokkelærling Espen Laumann fra Speilsalen vant European Young Chef Award. Foto: Britannia.

Kokkelærling Espen Laumann fra Speilsalen vant European Young Chef Award. Foto: Britannia.

Espen Laumann fra Brønnøysund er lærling på Speilsalen på Britannia hotel. I går gikk han helt til topps i konkurransen European Young Chef Award i Portugal.

European Young Chef arrangeres årlig av Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT) i samarbeid med kulinariske partnere i nåværende og tidligere European Regions of Gastronomy (ERG). Trøndelag og Trondheim skal være ERG i 2022 sammen med Menorca.

Landbruks- og matminister Sandra Borch gratulerer vinneren. – Dette er en fantastisk prestasjon av en ung og fremadstormende norsk kokkelærling. Jeg er stolt og håper at andre unge med hjerte for kokkeyrket lar seg inspirere av Espen. Han er et forbilde både i form av sine prestasjoner, men også fordi han viser hvordan lokale norske råvarer og tradisjoner blir til gull.

Målet med European Young Chef Award er:

  • Å fremme innovasjon og tradisjonelt kjøkken
  • Sette søkelyset på bærekraftig matkultur
  • Skape fremtidige kokkeambassadører for regionene og lokale matprodukter

Årets konkurranse fant sted i Braga i Portugal og samlet til sammen 9 kandidater fra hele Europa. Den går over to dager. Kandidatene lager på dag en tradisjonell rett fra området de kommer fra, og en innovativ rett på dag to av de samme råvarene. Espen Laumann var den eneste i finalen som brukte fisk i sin tradisjonsrett og laget tradisjonell trøndersk "feskbaill". Råvarene kommer både fra hav og land, og tradisjonsproduktet er typisk for Trøndelagsregionen. I følge vinneren er det lærerikt å lage tradisjonsmat og utrolig viktig å ta vare på denne kunnskapen. Neste utfordring for Espen blir Norgescup for kokk- og servitørlærlinger som avholdes i Stavanger i februar.