Her er yrkesfagene Norge konkurrerer i internasjonalt

– Robotikk er ett av fremtidens yrkesfag som Norge burde konkurrere i internasjonalt, sier Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– Robotikk er ett av fremtidens yrkesfag som Norge burde konkurrere i internasjonalt, sier Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Her er fagene som det norske Yrkeslandslaget har konkurrert i på Yrkes-EM og Yrkes-VM de siste 10 årene. – Vi håper å få til en større bredde i fremtiden, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Her er en oversikt over hvilke yrkesfag som det norske Yrkeslandslaget har konkurrert i på Yrkes-EM (Euroskills) og Yrkes-VM (Worldskills) de siste 10 årene:
Oversikt internasjonale konkurranser og norsk deltagelse (Excel)

- Vi må følge med det som skjer internasjonalt 

– Oversikten viser at Norge er stabilt med på Yrkes-VM i de store tradisjonsrike fagene. Samtidig er det svært mange fag som fortsatt er fraværende på i WorldSkills arenaen. De har kanskje ikke sett lyset enda, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

– Vi ser at vi har en jobb å gjøre i Norge for å å henge med internasjonalt innen yrkesfagene. Utviklingen går i rasende fart og det er viktigere enn noen gang å koble unge mennesker sammen og lære av hva andre nasjoner gjør. Regjering og partene i arbeidslivet har rekruttering til yrkesfagene høyt på agendaen. Hver tredje NHO-bedrift har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året. Det er stor mangel på fagarbeidere i de fleste bransjer. Det grønne skiftet og omstillingen av samfunnet krever at rekrutteringsarbeidet til yrkesfagene forsterkes. Jeg tror det er viktigere enn noen gang å følge med på det som skjer internasjonalt og vi tror at flere vil se at Worldskills deltagelse er en unik mulighet.

– Yrkes-VM er ikke "bare en konkurranse"

– Dessverre er det fortsatt slik at mange i Norge forbinder Yrkes-VM (WorldSkills) med «bare en konkurranse». WorldSkills konkurranser handler selvsagt om konkurranser, men det er bare en del av bildet. Det aller viktigste er å inspirere unge mennesker, bygge nettverk og vise at fag- og yrkesutdanning gir muligheter. Målet med deltagelse er økt synlighet, økt rekruttering og å sikre riktig kompetanse for å løse både nasjonale og internasjonale utfordringer. WorldSkills gir et nettverk og en «benchmark» på hvor norsk fag og yrkesutdanning står i en internasjonal kontekst. Noe jeg vil tro er høyaktuelt for et Norge som skriker etter flere kompetente fagarbeidere for å klare omstillingen av Norge, sier Bjønar Valstad. 

WorldSkills familien vokser stadig kraftig i både antall medlemsland og i antallet fag:

– Det er i dag 83 land som er medlem av WorldSkills International og under kommende Yrkes-VM i Shanghai er det hele 63 konkurransefag! Veksten skyldes i stor grad at flere og flere ser at dette er en av de viktigste organisasjonene for å følge med i fag- og yrkesutdanningen. Flere og flere land bruker WorldSkills standardene inn i den nasjonale opplæringen for å sikre at innholdet er godt kalibrert opp mot den internasjonale utviklingen.

Ønsker å bredde Norges deltakelse

– Det norske Yrkeslandslaget har vært relativt stabilt hva gjelder hvilke fag vi pleier å konkurrere i under Yrkes-EM og Yrkes-VM. Når vi drar til Shanghai, Kina høsten 2022 så er vi glade for å få med oss utøvere i to nye fag: CAD - mekanisk konstruksjon og Baker-faget, sier Valstad.

Men han ønsker på sikt å bredde Norges deltakelse ytterligere:

– Jeg mener at bredden i vår deltakelse bør reflektere våre ambisjoner. Norge ønsker å satse på det grønne skiftet og å være verdensledende innenfor ulike teknologifelt. Da bør vi også unge fagarbeidere innenfor fremtidens yrkesfag delta på det norske Yrkeslandslaget og konkurrere på internasjonalt nivå.

– WorldSkills Norway vil derfor i tiden fremover jobbe langsiktig og målrettet for at flere av fremtidens yrkesfag er representert på det norske Yrkeslandslaget. For eksempel burde vi hatt med utøvere innenfor fag som robotikk og IT-sikkerhet, sier Bjørnar Valstad.

Se videoer fra konkurranse i robotikk under Yrkes-VM i Kazan i 2019.

Disse fagene skal Norge konkurrere i under Yrkes-VM i 2022

Norge er påmeldt til å konkurrere i følgende fag under Yrkes-VM i Shangai, Kina 12.-17. oktober 2022: 

 • Anleggsgartner  (Landscape Gardening)
 • Mekatronikk (Mechatronics)
 • Industrimekaniker (Industrial Mechanics)
 • CAD- mekanisk konstruksjon (Mechanical Engineering CAD) - Nytt fag for Norge
 • Sveising (Welding)
 • Elektriker (Electrical Installations)
 • Bilfag, lette kjøretøy (Automobile Technology)
 • Bilskade (Automobile Technology)
 • Billlakkering (Car Painting)
 • Servitør (Restaurant service)
 • Resepsjonist (Hotel Reception)
 • Helsefagarbeider (Health and Social Care)
 • Baker (Bakery) - Nytt fag for Norge
 • Konditor (Pâtisserie and Confectionery)
 • Kokk (Cooking)
 • Gullsmed (Jewellery)