– Vi har ikke råd til å diskriminere fremtidens fagarbeidere

På Oslo-nivå var det litt over halvparten av elevene på elektrofag som fikk læreplass i 2020. På Bjørnholt videregående skole fikk kun 12 av 44 elektroelever ved skolen fikk læreplass i fjor.

Knapphet i læreplasser rammer elever med minoritetsbakgrunn spesielt hardt.

– I Minotenk har vi de siste årene fått flere henvendelser fra lærere ved yrkesfag i og utenfor Oslo, som har meldt bekymring for diskriminering av elever med minoritetsbakgrunn i prosessen med å få læreplass, sier daglig leder i Minotek Lina Noor.

– Har man et utenlandsklingende navn er veien til læreplass enda vanskeligere. Dette fremkommer også i et forskningsprosjekt fra Institutt for samfunnsforskning, hvor elever med minoritetsbakgrunn forteller om diskriminering når de prøver å skaffe seg praksis- og læreplass.

Hun viser et et eksempel hvor en elektroelev fortalte at han ringte 62 bedrifter uten engang å komme til intervju.

Les også: Hussein El Haddaoui kåret til Norges Hyggeligste Håndverker


– Dette har vi ikke råd til

– Det er bare trist å se at ungdom som både kan og vil opplever å bli stående uten læreplass på grunn av at de har feil navn eller har gått på feil skole. Det har vi rett og slett ikke råd til, verken menneskelig eller økonomisk. Dette er fremtidens fagarbeidere som vi trenger så sårt i årene fremover, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.
 
– Mange av disse elevene har ikke nettverk eller kontakter inn til bedriftene og veien frem til å finne lærebedrift er derfor uklar og krevende. Vi trenger derfor et nytt verktøy i kassa for å senke barrieren mellom elevene og bedriftene. Vi vet et det har pågått et arbeid med å etablere et Lærlingetorg. Vi tror dette kan være et grep som gjør det enklere både for skoler og bedrifter å etablere tidlige relasjoner og tillit slik at flere elever får vist seg frem og tegnet en læreplass. 
 
– I årevis har det vært jobbet med å rekruttere flere til yrkesfag. Men spørsmålet vi alle bør stille oss er; Hvorfor skal ungdom velge en utdanning de ikke vet om de får fullføre? Svaret er enkelt; Skal vi sikre rekruttering til fagene i fremtiden, må vi lykkes med å sikre læreplass til alle som er kvalifisert. Vi heier derfor på alle bedrifter som satser på lærlinger og et inkluderende arbeidsliv!