– Bør gi tilleggspoeng for fagbrev

– Fagbrev bør gi tilleggspoeng når man søker seg til høyere utdanning, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.

Hvorfor gir ikke fagbrevet, som vi har jobbet hardt for å få, noen form for tilleggspoeng? spør Toril Skotte Skår (20) i et innlegg i Aftenposten.  I sommer tok hun fagbrev etter to år med praksis på sykehjem, i demensavdeling, i hjemmetjenesten og i bofellesskap for utviklingshemmende.

Gjennom sin yrkesfaglig utdanning har Toril Skotte Skår lært om forskjellige sykdommer, behandlingsmetoder og kommunikasjonsmåter. 

– Læretiden tar to år, og jeg fyller 21 neste år. Hvis jeg venter lenger med å søke høyere utdanning, må jeg søke på ordinær kvote. Da blir snittet høyere, og alderspoeng vil ikke hjelpe mye. Dette gjør meg og mange andre med fagbrev frustrerte, skriver Toril Skotte Skår.

WorldSkills Norway: – Dette burde være en lett sak å ordne opp i
- Dette er nok en sak som peker på skjevheten som rammer yrkesfagene urettferdig. Alle snakker om hvor viktig yrkesfagene er, men det gjøres alt for lite for å fjerne de strukturelle urettferdighetene som rammer elever fra yrkesfag, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway. 
 
- Det bør være en selvfølge at den som kan skilte med fagbrev og studiekompetanse ikke kommer noe dårligere ut enn elever fra studieforberedende som velger et år på folkehøgskole. Elever som har både fullført videregående skole, fullført læretiden og klart fagbrevet bør belønnes for dette og ikke stille svakere ved opptak til høyere utdanning. Dette er kandidater med erfaring og som er sterkt ønsket av arbeidslivet. Vi burde heie på dem fremfor å skyve dem bakover i køen.  Med ny regjering som sier de ønsker å satse på yrkesfagene, er dette en sak vi mener bør være lett å ordne opp i,  sier Valstad