WorldSkills Norway

Innhold

Industrien mangler lærlinger

Sveising

Sveisefaget er et av flere aktuelle yrkesfag innen industrien.

Siden 2014 har antall elever som velger industriteknologi gått ned hele 38 prosent, ifølge Utdanningsdirektoratet. Det skaper lærlingmangel over hele landet, ifølge NRK.

Nå håper bransjen at framsnakk av industrien vil gjøre at flere velger denne studieretningen.

– Yrkesfag har nok i mange år vært litt snakket ned. Kanskje har det noe å gjøre med oljekrisen vi var gjennom. Den førte kanskje til at folk lurte på om det var det riktige valget, sier yrkesfaglig koordinator Hermod Kirkeli ved Stord videregående skole til NRK.

Han forteller at det tidligere var vanskelig for elevene å få læringsplass, men at det nå er lite konkurranse om jobbene.

– Det er mer enn nok av lærlingplasser å velge i for de ni elevene våre. Vi kunne sikkert klart å finne plass til dobbelt så mange lærlinger, sier han.

Les hele saken på NRK.no

Norsk Industri med målrettet kampanje

– Det er riktig at det i de fleste fag er mangel på kvalifiserte lærlinger og ikke mangel på læreplasser. Dette har Norsk Industri tatt tak i og kjører for tredje år på rad en rekrutteringskampanje for å få ungdom til å velge yrkesfag og spesielt utdanningsprogrammet TIP, sier rådgiver Tone Belsby i Norsk Industri.

– Ifølge statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser det at vi har lykkes med kampanjene. I tidsrommet 2017-19 var det 18 % økning i søkning til Vg1 TIP og hele 37% økning i andel jenter. Det var også en svak økning i søkningen til Vg2 Industriteknologi med 8 %. Mens søkningen til Vg2 kjemiprosess økte med hele 63 %. Men det er ikke nok. Det er viktig at trenden fortsetter. Vi trenger flere søkere i hele landet.