Solveig Øie – første års lærling i Vintervoll AS, Trondheim

Solveig valgte yrkesfag fordi hun tenkte at for henne var det best om hun gjorde noe praktisk. Hun hadde lyst til å få arbeidserfaring og vite hvordan arbeidshverdagen er.

Foreldrene mine støttet meg veldig i avgjørelsen om å ta yrkesfag. Dette gjorde det mye lettere. De snakket bare positivt om yrkesfag og jeg visste at de ville støtte meg i valget.

Solveig startet skoleløpet sitt på Strinda videregående skole. Her begynte hun på vg1 Elektro og datateknologi. Hun er veldig godt fornøyd med skolemiljøet har mange gode venner som hun fortsatt henger med.

Etter vg1 er det flere vg2 fagområder som eleven kan velge mellom. Hvert fagområde fører til flere lærlingeløp i bedrift. Les mer om valgmuligheten innenfor elektro og datateknologi på gnizt.no

Selv om man velger ordinært yrkesfagløp, er alle muligheter åpne for videreutdanning. Med fag- eller svennebrev kan man begynne på fagskole, eller studere videre på universitet- høyskole.

Yrkesfag inneholder praksisperioder i bedrift. Da kan elevene velge utplassering i bedrift for å bli bedre kjent med et fag de kan velge for den avsluttende læretiden etter vg2 og som foregår i bedrift.

Solveig syntes det var mest spennende å velge elektrikerfaget, så da ble det praksisperiode i en elektrikerbedrift.

 - I starten var jeg veldig redd fordi jeg følte ikke at jeg kunne noen ting, men når jeg kom dit var alle veldig trivelige. Alle skjønte at du fortsatt bare var elev og at det ikke har noe å si om du kan noe. Jeg hadde det veldig trivelig som praksiselev og følte at jeg lærte mye mer når jeg var i bedrift enn det jeg gjorde på skolen – sier Solveig.

Nå stortrives Solveig som lærling. Alle er veldig hyggelige, og man lærer en masse hele tiden.  Overgangen fra skolelivet til arbeidslivet er stor, men man tilpasser seg og kommer fort inn i den nye hverdagen.