Innhold

Ingen stor nedgang i læreplasser i 2020

Fylkeskommunene jobbet ekstra hardt for å skaffe flere læreplasser i 2020. Her er bussreklame for Læreplassjeger-kampanjen 2020 fra Innlandet Fylkeskommune.

Fylkeskommunene jobbet ekstra hardt for å skaffe flere læreplasser i 2020. Her er bussreklame for Læreplassjeger-kampanjen 2020 fra Innlandet Fylkeskommune.

460 færre yrkesfagelever fikk læreplass i løpet av fjoråret. Pandemien trekkes fram som en mulig forklaring. – Jeg tror mange nå trekker et lettelses sukk, dette kunne gått mye verre hadde det ikke vært for alle tiltak som ble gjort, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

Av de 28.800 elevene som søkte om å få læreplass i fjor, var det 76 prosent som fikk det, viser statistikk fra Utdanningsdirektoratet.

Det er en lavere andel enn året før, da 78 prosent fikk plass.

– Coronautbruddet i 2020 kan ha gjort det vanskeligere å få læreplass. Mange bedrifter og virksomheter har hatt utfordringer som følge av coronasituasjonen, som har ført til at mange lærlinger/lærekandidater har vært permittert, skriver direktoratet.

Kunnskapsdepartementet skriver i en pressemelding at de har satt i gang en rekke tiltak for lærlingene under coronapandemien.

– Det er veldig bra å registrere at de tiltakene har fått betydning. Uten disse tiltakene hadde det trolig vært enda flere som hadde blitt permittert, og færre søkere hadde fått læreplass, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Les mer hos E24.no
 
Vil ha Læreplassjeger-kampanje også i 2021

– Jeg tror mange nå trekker et lettelses sukk, dette kunne gått mye verre hadde det ikke vært for alle tiltak som ble gjort, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– At vi ikke opplevde mer enn 2 prosent nedgang i antall læreplasser i 2020 målt mot året før mener jeg er akseptabelt med tanke på pandemiens effekter på økonomi og arbeidsliv i fjor. Utfordringen her er for øvrig langt fra over. Covid 19-pandemien er pågående. Derfor ønsker vi fra WorldSkills Norway sin side å gjennomføre en Læreplassjeger-kampanje også i 2021.