Kristine (31) valgte tømreryrket: - Vi er like tøffe som guttene

ERFAREN: Kristine Engmo har et godt håndlag med verktøyet når hun tar fatt på arbeidsoppgavene, noe hun får bruk for som prosjektleder hos Recover. Foto: Terje Tverås

ERFAREN: Kristine Engmo har et godt håndlag med verktøyet når hun tar fatt på arbeidsoppgavene, noe hun får bruk for som prosjektleder hos Recover. (Foto: Terje Tverås)

Flere og flere jenter velger en utradisjonell yrkesvei. Kristine Engmo hadde siden tiendeklassen lyst å bli noe innenfor bygg og anlegg.

I november tok hun fagbrev som tømrer. Det var sluttstreken på en lang vei mot et mål som ble til mens hun gikk, og som hun fullførte som privatist med stor interesse for faget.

– Hvis man brenner for noe, klarer man det uansett, sier hun.

Mannfolkmiljø

Kristine er ikke alene om å velge mannsdominerte yrker. Hun kjenner flere jentetømrere, jenterørleggere og jenter som kjører lastebil.

– Jeg vet at vi kan langt mer enn å bli frisør, sykepleier eller lege. Vi er like tøffe som guttene. Vi må bare bevise det, sier hun.

Samtidig understreker hun at det er viktig å ha interesse for faget.

Som følge av yrkesvalget jobber hun nå i et mannsdominert miljø.

– Det er et helt annet arbeidsmiljø enn hvis du er jente i lag med andre damer og jenter. Jeg føler det er mer fritt å være sammen med mannfolk fordi man ikke blir dømt opp og ned, for eksempel. Man kan snakke om hva som helst, og det er all slags humor blandet i en smørje.

– Tar guttene hensyn til at du er jente, eller blir du ansett som er likeverdig kollega?

– Jeg er likeverdig. De duller med meg av og til, men jeg blir behandlet som en av guttene, sier hun.

Les hele saken  i lokalavisen Nye Troms.