Yrkesfag øker mest - Julia (17) flinkere å fikse enn Kari (37)

Publisert

IMPONERTE MINISTEREN: Elektro-eleven Julia Ethan Dawit (17) viste juristen og politikeren Kari Nessa Nordtun (37) rundt i automasjons-klasserommet på Kuben yrkesarena.

IMPONERTE MINISTEREN: Elektro-eleven Julia Ethan Dawit (17) viste juristen og politikeren Kari Nessa Nordtun (37) rundt i automasjons-klasserommet på Kuben yrkesarena. Foto: Martin Siewartz Nielsen, KD

Yrkesfag og handy folk er etterspurt igjen, konstaterer kunnskapsministeren som selv har ti tommeltotter, skriver VG.

Nylig møtte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun elektro-elev Julia Ethan Dawit (17) på Kuben yrkesarena i Oslo.

Dit hadde hun med seg tall som viser at 53 prosent av søkerne - søker seg til et yrkesfaglig utdanningsprogram på vg1. Dette er den høyeste andelen søkere til yrkesfag på vg1 siden 2012, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Tekno og elektro øker

Etter flere år med nedgang, øker andelen som søker det største programområdet - helse- og oppvekstfag litt. Men det er det nest største yrkesfaglige studieprogrammet - teknologi og industrifag, som øker mest.

I noen av fylkene, som i Finnmark, er teknologi- og industrifag større enn helse- og oppvekstfag.

Får lønn tidligere

– Mange tror yrkesfagene er dårlig betalt. Men tenk over at du slipper studielån, og du får lønn tidligere enn i mange yrker. Dessuten er det mange som liker å jobbe med noe konkret og håndfast, med verktøy og masse spennende utstyr, forteller elektroelev Julia på Kuben til VG.

Hun er eneste jente i klassen sin.

– Er du handy?

– Jeg har nok blitt enda mer handy etter at jeg begynte på elektro. Jeg liker å fikse og reparere ting, svarer Julia.

Der er ikke kunnskapsministeren helt.

– Jeg er nok ikke praktisk anlagt, nei. Men vi trenger definitivt flere som Julia. Vi vil ha behov for 90.000 fagarbeidere i 2035, minner Nordtun om.


Les hele saken på VG.no